Guacamole je jehký a svěží pokrm, v dnešní době už tradičně přiřazovaný především do mexické kuchyně, byl oblíbenou pochoutkou i pro Aztéky. Název tohoto pokrmu pochází z jednoho z dialektů aztéckého jazyka, takzvaného nahuatlu, ve kterém tomuto jídlu říkali āhuacamolli, což v doslovném překladu znamená „avokádová omáčka“.
Avokádo, ze kterého je z poměrné části guacamole stvořeno, je bohaté na celou řadu vitamínů, minerálů a zdraví prospěšných tuků. Obsahuje vitamíny skupiny B, vitamín C, K a E, draslík, hořčík, linolovou, olejovou a palmitovou kyselinu a karotenoidy zeaxantín a lutein. Dokonce snižuje i úroveň cholesterolu v těle.
Nelze jednoznačně říct, že by tento recept měl být připravovaný jen jedním způsobem. V dnešní době se guacamole těší velké oblibě ve všech státech světa. Je nutno říci, že současný recept už má jen málo co dočinění s opravdovým a starodávným guacamole. Lidé do něj přidávají různé suroviny od ovoce až po jogurt.
Já osobně ho připravuji tímto způsobem:
Guacamole ingredience
- 2 velká zralá avokáda (poznáme na omak, je měkké)
- jedno bio rajčátko
- 1–2 stroužky českého česneku nebo chilli papričky
- 1 bio limetka
- sůl
- pepř
- panenský olivový olej 1–3 polévkové lžíce
- koriandr
- piniové oříšky – nejlépe také v bio kvalitě
- zelenina jako příloha
Postup
Avokáda zbavíme slupek, nejjednodušší je rozkrojit je podélně, vyndat pecku a zbytek vydlabat do misky. Ovoce můžeme rozmixovat, ale ne na úplnou kaši. Nejlepší je protlačit vidličkou. Rajčátka nakrájíme na malinké kostičky a vložíme do misky k rozmačkaným avokádům a přidáme dvě menší polévkové lžíce olivového oleje. Poté si propasírujeme česnek (chilli) a přidáme k připravované směsi.
Když máme téměř hotovo, přidáme ještě šťávu z limetky – nemusíme ji vymačkat celou, špetku soli a pepře. Na pánvičku si vlijeme malé množství olivového oleje. Až se olej rozehřeje, přidáme piniová jádra a lehce orestujeme. Hotové guacamole si naaranžujeme na talíř či misku a posypeme jemně orestovanými piniovými oříšky a ozdobíme koriandrem, který guacamole dodá lahodnou chuť.
Foto: istock.com