Weedshop 696x86
Search
Close this search box.

Fazolová výbornost

Díky relativně snadnému pěstování i uchovávání patří fazole mezi jedny z prvních člověkem kultivovaných rostlin. Počátek pěstování fazolí se datuje až 20 000 let zpět, i dnes jsou však stálicemi v kuchyních po celém světě.

Fazole jsou nejen skvělým zdrojem bílkovin, vlákniny, folátů, draslíku, hořčíku, železa, mědi a manganu, jejich výbornou vlastností je také nízký obsah tuků a cholesterolu. Výzkumy z posledních desetiletí navíc ukazují, že konzumace fazolí pomáhá mimo jiné snižovat riziko rakoviny (díky saponinům, inositolu a vláknině), snižovat riziko kardiovaskulárních onemocnění (díky vláknině, fytosterolům, hořčíku, draslíku a mědi), snižovat riziko vzniku diabetu typu 2 a zároveň zlepšovat stav u lidí, kteří již diabetem trpí.

Ingredience:

  • olivový olej
  • cibule
  • česnek
  • máslové fazole
  • sůl
  • pepř
  • sušené oregano
  • celerová nať
  • petrželová nať
  • cukr
  • rajčata
  • rajčatový protlak

Fazole opláchněte a nechte přes noc namáčet v dostatku vody. Fazole sceďte a uvařte v osolené vodě – jen do částečného změknutí, ale ne úplné měkkosti – a znovu sceďte. Jeden hrnek škrobové vody nechte bokem. Dále nakrojte rajčata a spařte je, aby bylo odstranění slupky následně jednodušší. Na pekáč připravte dostatek olivového oleje, neboť to bude prakticky jediný zdroj tuků v tomto jídle. K němu přidejte na kousky nakrájenou cibuli a česnek a tuto směs nechte péct při 180 °C cca 15 minut. Následně přidejte fazole, sušené oregano, nakrájené celerové a petrželové listy, sůl, pepř a hrnek vody a nechte péct dalších 30 – 40 minut. Mezi tím odslupkujte rajčata a nakrájejte je na malé kousky, nachystejte si směs rajčatového protlaku, soli, trošky cukru a škrobové vody z fazolí a obojí následně přidejte do pekáče. Pečte dalších 40 – 60 minut, či do úplného změknutí fazolí.

Sdílejte tento příspěvek:
Přihlaste se k odběru novinek:

Seedbank – bigpackz za 990,- 400x400
SEEDBANK - bonusy 400x400

Další články:

Nepřehlédněte: