Rádi předstíráme, že se nás netýkají přírodní cykly, že na okolním prostředí nejsme závislí a že chod přírody dokážeme dokonce ovládat. Opak je však pravdou. Civilizace a její zvyklosti nás nutí uhánět dál a dál i v zimním období, kdy by pro nás bylo přirozenější odpočívat a nabírat síly.


Jakkoli se snažíme svoji přirozenost potlačovat, máme ji v sobě hluboce zakořeněnou. Jsme unavení, bez chuti začínat nové projekty. Bilancujeme a uzavíráme vše, co nám již neslouží a potřebujeme odložit, aby nás to nebrzdilo v dalším rozvoji.

Až s jarem přijde nová energie, která nám dodá chuť i kreativitu a rozproudí krev.

Tato životodárná tekutina kromě jiného slouží k distribuci kyslíku navázaného na hemoglobin jednotlivým orgánům těla. Nedostatek kyslíku negativně ovlivňuje fungování celého organizmu.

Přetrvávající únava společně s celkovou tělesnou slabostí, bledou kůží, studenýma rukama a nohama může být známkou anémie. Mezi další časté příznaky patří i ztráta soustředění a snížená pozornost. 

Chudokrevnost může mít příčinu v nesprávně sestaveném jídelníčku, u žen je často důvodem i velká ztráta krve při menstruaci. Na tvorbu krve a její kvalitu mají vliv také závažná onemocnění, případně jejich léčba. V tomto případě je potřeba spolupracovat na nápravě s lékaři. Jedná-li se ale o nedostatek vitamínů či minerálů, můžeme se pokusit vyladit tělo sami. 

Konkrétně se jedná o vitamíny B a C, z minerálů potom železo. 

Železo má vedle tvorby červených krvinek vliv také na metabolizmus. Tělu je možné jej dodat v potravinách, není nutné shánět speciální přípravky. Chtělo by se zajásat: „Jak jednoduché, seznam si připnu na ledničku a vše je vyřešeno.“ Bohužel, takhle snadno to nefunguje. Ano, ve spoustě potravin je železo obsažené, lidskému tělu však chybí enzymy, které by ho mohly uvolnit a umožnit jeho efektivní zpracování. A pak jsou potraviny, které vstřebávání této důležité živiny vysloveně brání.

Nejprve tedy to nepříjemné, ať to máme za sebou – trpíte-li chudokrevností, bude potřeba omezit příjem kakaa, černého čaje i kávy. Tohle asi řadu lidí hodně zabolí. Mnoho z nás má šálek kávy i čaje spojené hlavně s rituály kolem jejich popíjení. A samozřejmě také s nabuzením energie. Tady vzniká začarované kolečko, myslíme si, že si dopřáváme energii potřebnou pro další bezproblémové fungování, ale zároveň se o ni nevědomky připravujeme. Zkuste aspoň na čas nahradit oblíbené pochutiny třeba čekankovou kávovinou, zeleným čajem a yerbou. Možná nemají úplně stejnou chuť, ale nabízí mnohé jiné benefity. Ani mléčné výrobky (s výjimkou kefíru) a cukrovinky vstřebávání železa neprospívají. Káva s mlékem a dortem nebude pro tuto chvíli to pravé ořechové. 

Když už jsme u těch oříšků – oblíbené snídaňové kaše nebo müsli doplňte oříšky a sušeným i čerstvým ovocem. Meruňky, rozinky, fíky a třeba mandle či para ořechy v kombinaci s ovesnou kaší budou tělu chutnat dvojnásob. Stejně tak celozrnné pečivo se zeleninou.

Po vzoru Pepka námořníka se můžeme horem dolem živit zelenou zeleninou, nejen špenátem. Zjara nabízí zpestření mladé kopřivy, babičky věděly, proč je sbírají. 

Lepší schopnosti vstřebávání mají ale živočišné zdroje, jako je červené neboli hovězí maso, vnitřnosti a ryby. Díky barevné shodě je snadné si zapamatovat i červenou řepu, silný to elixír. Pokud z nějakého důvodu nejíte maso, doplňte ve spíži luštěniny – cizrnu, čočku, fazole i sóju. Zkuste zajít do nejbližší zdravé výživy, budete ohromení množstvím druhů, ze kterých je možné vybírat. Některé jsou vhodnější na pomazánky, jiné jako zavářka do polévek a z dalších připravíte výtečné saláty či přílohu. V těchto obchůdcích se podívejte i po lahůdkovém droždí, dochucovadle vhodném také jako alternativa klasického trojobalu při obalování masa nebo zeleniny na smažení.

Uchovat zeleninu přes zimu můžeme i kvašením, jak zelí, tak pickles nebo kimchi chutnají skvěle. Doma je můžete připravit přesně tak, jak budou nejlíp vyhovovat vám, a to dokonce i bez soli. Jsou doslova vitamínovou bombou a naše střeva si je zamilují pro vysoký obsah probiotik. 

V jídelníčku by neměla chybět ani vajíčka, i když ta patří mezi potraviny, u nichž je uvolňování železa v těle obtížnější. Tento nedostatek částečně vyrovná vysoký obsah vitamínu B. Také ten se podílí na tvorbě červených krvinek, zároveň je společně se železem silným faktorem ovlivňujícím míru únavy.

Dalším vitamínem, který zajistí, že přijaté železo tělem jen bez užitku neprojde, je vitamín C. Nejspíš vás okamžitě napadnou citrusy, ale ty skutečně nepatří na nejvyšší příčky v žebříčku vhodných zdrojů. Mnohem lépe si stojí rakytník, šípky, již zmiňovaná kopřiva, kapusta i zelí a mnoho dalších. Přeborníkem je camu-camu, keř rostoucí v některých oblastech amazonského pralesa.

Stejně jako u jiných věcí i u železa platí, že všeho moc škodí. To může nastat ve chvíli, kdy jíme přespříliš jeho zdrojů nebo je tělo neumí zpracovat. Heslem je pestrá a vyvážená strava. Všeho s mírou.


“Chudokrevnost může mít příčinu v nesprávně sestaveném jídelníčku”

Foto: shutterstock.com