Anýz yzop, jelení, prérijní či medvědí máta…

Agathos v překladu znamená „obdivuhodný“ a tato obdivuhodná bylina je neodolatelným lákadlem převážně pro včelky a pro motýly, což způsobují její krásné modrofialové květy. Je silně medonosnou léčivkou, původem ze Severní Ameriky a hned zprvu ohromí svou opojnou a charakteristickou vůní po mátě, anýzu a fenyklu, přičemž s nimi nemá nic společného.

Ve své rodné zemi se tato bylinka využívala hlavně jako přísada do léčivých čajů, jelikož látky v ní obsažené napomáhají snížit horečku či podporují chuť k jídlu a již dříve byla používána Indiány k očistě v saunách, jako prostředek podporující pocení pozitivně působící na zažívání a již zmíněné snižování horečnatých stavů. Tato méně známá, přitom lidem přínosná, bylinka Agastache anýzová, není často na záhoncích pěstována a konkrétně pochází z Mexika nebo jihozápadu USA.

Agastache anýzová je řazena do čeledi hluchavkovitých a v našich podnebných podmínkách roste převážně jako krátkověká trvalka anebo snadno se vysemeňující letnička. Je pěstováno hned několik druhů této léčivky, avšak nejčastěji se můžete setkat s druhy Agastache mexickou, vrásčitou nebo fenyklovou.

Agastache mexická (A. mexicana) má sytě modré nebo fialové klasy, vzhledem trochu připomínající vysoké rozrazily. Na rozdíl od nich jí ale nevadí sušší stanoviště a chudší půda. Vysoké trsy odspodu dřevnatí, jsou ale kompaktní a kvetou po celé léto až do prvních mrazíků. Tato mexická odrůda bývá nazývána také jako „citrónová máta“ a tak můžete její lístky bez obav použít i v kuchyni.

Agastache vrásčitá (A. rugosa) je pěstována jako trvalá léčivka. Má významný vliv při zažívacích potížích a má silné antimykotické a antibakteriální účinky. Klasy této „vrásčité dámy“ jsou světle žlutě zbarveny a jsou velmi vhodné do suchých vazeb. Tato lákavá dáma pro včely a motýly je mrazuvzdorná.

A poslední zmíněná Agastache fenyklová (A. foeniculum), které se také říká anýzová, je dobrou volbou do trvalkových záhonů. Celá rostlina je výrazně aromatická, připravují se z ní různé osvěžující čaje a mladé lístky najdou skvělé uplatnění ve studené kuchyni a to například do salátů. I tento druh je silným magnetem pro opylující hmyz.

Ještě si dovolím představit druh Agastache kopřivolisté (A. utricifolia), pěstované ve směsích zahradních kultivarů a vyskytující se s květy modrými, růžovými i bílými a opět působící hlavně jako silný magnet pro okolí.

U nás v Evropě tyto léčivky a jejich schopnosti na docenění teprve čekají. Všechny druhy agastache vyžadují propustnou či kamenitou půdu na slunném místě, ale na vhodnější zahradní půdě se budou těšit větší síle s kvalitnějším květenstvím. Vyhovuje jim spíše volně pojatá výsadba a za okraje záhonků budou také vděčné.

Má přímou větvenou lodyhu vyrůstající do výšky až 1 metru se vstřícnými listy. Listy má vejčitě řapíkaté, na okrajích mělce zubaté až vroubkované s protáhlým vrcholem do špičky. Její šídlovité kališní cípy jsou fialové barvy. Modré až modrofialové květy jsou široké do 0,5 cm, dorůstající délky až 1 cm s korunní trubkou a miskovitě prohnutým spodním pyskem. Kvete od srpna do září a k sušení se využívají listy s květy hned po rozkvětu.

Semena se vysévají začátkem února ideálně do skleníku, nebo po asi polovině května na slunné stanoviště do běžné, propustné půdy. Přes zimu je nutné ji přenést do mrazuvzdorné místnosti, kdy odumírá a na jaře začne znovu rašit z podzemních kořenů. Takže ji lze pěstovat ze semen, nebo ji můžete množit pomocí řízků, odebíranými v létě z nekvetoucích výhonů. Indiáni tuto bylinu používali v saunách i pro léčbu nemocí srdce a duše.

V kuchyni její stonky můžete použít místo špejlí na přípravu špízů. Tato léčivka, dříve běžně využívaná v tradiční medicíně, se dnes uplatňuje převážně jen jako okrasná trvalka. Avšak čaj z ní připravený má zklidňující účinek na podrážděné a ucpané cesty dýchací, je také dobrým pomocníkem při pocení a při potížích se zažíváním.

Díky své chuti se agastache uplatňuje i jako náhrada cukru. Na lidský organismus působí protizánětlivě, má uvolňující účinek a snižuje stres. Nálev připravený z čerstvých nebo sušených lístků je výborným pomocníkem při nachlazení, virózách, chřipce, fyzické únavě a i při nervovém napětí. Má schopnost uvolňovat křeče a napomáhá léčit záněty v trávicím traktu. Celkově osvěžuje a posiluje lidský metabolismus. Agastache má chuť po mátě a anýzu a tak se velmi dobře kombinuje a doplňuje s ostatními bylinami. Ideálním partnerem v nálevu je pro ni meduňka nebo mateřídouška. Agastache je využívána i pro dochucení studených nápojů a v likérnictví je oblíbenou složkou do nejrůznějších destilátů, které pomáhají při trávení. I při přípravě různých masitých pokrmů či polévek najdete využití a třeba se tato méně známá kráska stane i vaším přítelem v domácnosti.