Rebarborový kořen byl v Čínské medicíně používán po tisíce let jako projímadlo. V poslední době však rebarbora získává pozornost také moderní medicíny, a to díky pigmentu zvanému parietin, jenž vykazuje velmi slibnou protirakovinnou aktivitu.
Do Evropy se tato rostlina dostala pravděpodobně skrze Hedvábnou stezku ve 14. století pod názvem „Turecká rebarbora“ a později „Ruská rebarbora“ a byla velmi ceněnou komoditou – mnohdy dražší než skořice, šafrán či opium. Začátek využití stonků rebarbory se datuje až do 17. století, kdy začal být veřejně dostupný cukr. Konzumace listů, jenž byla propagována obzvláště v době první světové války, měla mnohdy tragické následky, jelikož rebarborové listy obsahují například kyselinu šťavelovou, která je toxická. Nadále se tedy používá spíše jen stonek a kořen.
Mrkvový koláč s rebarborou
Sypké suroviny
- 2 a 1/2 hrnku polohrubé mouky
- 1 kypřící prášek
- 1/2 sody
- muškátový oříšek (dle chuti)
- skořice (volitelná)
- 7/8 hrnku moučkového cukru
- 1/2 lžičky soli
Tekuté suroviny
- 1/2 hrnku rostlinného oleje
- rozmačkaný (pře)zralý banán
- trocha vanilkového aroma
- 1 hrnek jablečného džusu (nebo moštu)
- 1 a 1/2 hrnku nastrouhaných mrkví
Posypání
- rebarbora
- cukr krystal
Postup
Rebarboru nakrájejte na plátky a promíchejte s cukrem. Nechte stát, než připravíte těsto: smíchejte zvlášť sypké a zvlášť tekuté suroviny, následně smíchejte obě směsi dohromady a vmíchejte mrkev. Vymažte pekáč margarínem či olejem. Posléze nalejte dobře promíchané těsto na pekáč, jemně posypte krystalem a navrch rozházejte rebarboru. Pečte na 180 °C, dokud zapíchnuté párátko nevytáhnete suché (zhruba 25-30 minut).